Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
środa, 17 stycznia 2018 06:08

W dniu 12 stycznia 2018 roku w Lublinie odbył się etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy IIIc o profilu medycznym: Marcelina Furmańska i Karolina Wysopal. Tematem tegorocznej edycji są "Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu".

W zawodach okręgowych uczestniczyło ponad 100 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa świętokrzyskiego i lubelskiego. W trakcie zawodów młodzież rozwiązywała test składajmy się z 80 pytań. Zadania zawarte w teście znacznie wykraczały poza materiał programowy liceum ogólnokształcącego i dotyczyły biologiczno–chemicznych aspektów żywienia oraz technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Uczniowie, którzy w skali kraju uzyskają najwyższą ilość punktów zostaną zakwalifikowani do eliminacji centralnych.

Opiekunem merytorycznym uczniów jest pani Ewa Basak.

 

 
Ta strona korzysta z plików cookies (tzw. "ciasteczek"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie. Dowiedz się więcej...